De LeerOnderneming geopend door wethouder Volbregt Smit

De LeerOnderneming is vandaag officieel van start gegaan. Dit gebeurde in aanwezigheid van bestuurders, beleidsmakers, docenten, ontwikkelaars, ouders en natuurlijk de leerlingen van dit nieuwe onderwijsconcept, dat onderdak heeft gevonden in een ruimte van het Gemini College.

De LeerOnderneming ging op 22 augustus van start, maar nu is deze nieuwe leeromgeving voor kinderen van 10 tot 14 jaar ook officieel van start gegaan. De openingshandeling werd verricht door wethouder Volbregt Smit van Ridderkerk. ,,Een nieuwe leeromgeving voor nieuwsgierige, leergierige kinderen die na ieder antwoord alweer een nieuwe vraag hebben. En van alles willen ontdekken, onderzoeken, ervaren en ondernemen’’, zo vatte hij het concept samen.

De Ridderkerkse wethouder zei trots te zijn dat dit onderwijsconcept, dat landelijk op steeds meer belangstelling kan rekenen, in zijn gemeente als een van de eerste van start is gegaan: ,,Ridderkerk behoort tot de voorhoede, na het ‘tienercollege’ in Gorinchem, en daar ben ik best een beetje trots op. Fijn ook, dat in dit gebouw van het Gemini College ruimte kon worden gemaakt voor De LeerOnderneming. Het maakt de verbinding tussen basisonderwijs en voortgezet onderwijs nog zichtbaarder.’’

De LeerOnderneming is een initiatief van OZHW en ontwikkeld door medewerkers uit het Ridderkerkse basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Naast het concept ‘leren door doen’ is een ander belangrijk punt van De LeerOnderneming om de doorstroom naar de derde klas van het middelbaar onderwijs zo realistisch en kansrijk mogelijk te maken. Voordat de leerlingen de aanwezigen vervolgens zelf een toelichting gaven op hun onderwijs, complimenteerde de wethouder aan het eind van zijn openingswoord de kinderen, ouders en docenten van deze nieuwe onderwijsvorm.

,,Een nieuw onderwijsconcept heeft iets avontuurlijks. Past dit wel bij mijn kind, is een voor de hand liggende vraag’’, zei hij tegen de ouders. ,,U hebt dat lef in ieder geval getoond en dat geeft ook aan dat u heel bewust bezig bent met de toekomst van uw kinderen. Ook de leerkrachten verdienen aandacht op deze dag. Zij zijn begonnen aan een nieuw onderwijsavontuur. Dat vraagt flexibiliteit en de drive om nieuwe wegen in te slaan. Ik wens u daarbij veel succes en voldoening.”